Horváth Jenő

Elsődleges fülek

Horváth Jenő

Horváth Jenő

Sport: ultrafutás

1976 óta, több mint 40 éve sportolok versenyszerűen.

17 év labdarúgás mellett, 2 év ökölvívás Papp László vezetése alatt az Óbuda SE-ben, 3 év kajak a BKV Előre Sc-ben, 1 év kajak az Elektromosban, 7 év harcművészet (full kontact karate, Ving Tsun kung fu) többek között a független harcművészetek szövetségében, majd 1987-től ultrafutás is.

Több sportágban is álltam dobogón, de igazán az ultrafutás ragadott meg. Ennél a sportnál nem csak a tökéletes fizikai felkészültség számít, hanem a következetesség, a türelem, és a mély koncentráció, ami olykor 48 órán keresztül vagy még tovább tart. 3 ultrafutó volt rám nagy hatással. Csorba Simon László festőművész, akinek ez a sportág sokat köszönhet. Olyan futók kezdtek a keze alatt, mint Vass Márta, Pető István, Lőw Andris és sokan mások. Sipos István a legnagyobb magyar multidays futó, aki több világrekord mellet, Transz-Amerika győzelmével, az 5000 kilométeres világrekordjával, a leghosszabb pihenőnap nélküli futás világrekordjával (20.203,95 km) és világranglista vezető pozíciójával egyedülálló teljesítményt tudhat maga mögött. Frank Tibor, akinek Andok béli, sivatagi és egyéb extrém futásai magával ragadtak.

 A nehéz versenyek, a kölcsönös segítség, napjainkra mindhármukkal immáron több évtizedes barátsággal ajándékozott meg. Sokat tanultam tőlük az elmúlt közel 30 év alatt a futásról. Az elején sokszor voltam utolsó, majd később első.

 Futottam maratonit 2:56-ra, 50 km-et 3:32-re. Voltam harmadik 12 órán, első 24 órán, nyertem Kölnben 48 órát, voltam csapatban első, a  48 órás világkupán Brno-ban, Kiss Zolival, Fendrik Lacival,  Sipos Pista vezetése alatt. 6x teljesítettem a Bécs – Budapest futóversenyt, ebből 2x (2001-2012) non-stop 48 óra alatt. Voltam harmadik Dunamenti-szupermaratonin, a 160 kilométeres Transz-Moravián (2012), és az angliai Oxfordban (2013) 48 órás futásban. Emellett számtalan Kinizsi 100, Mátra-bérc, Gerecse 50 teljesítését tudhatom magam mögött. 2001-ben sporteseményen történt önzetlenségemért Fair-play díjat kaptam Sopron Város Polgármesteri Hivatalától. Alapító tagja vagyok, az Ultrafutók Magyarországi szövetségének és az Unixsportnak, amit 17-éve vezetek. (jelenleg EMU) 9 éve főszervezője vagyok a Kisbéri 50 - 100 km-es Simon László emlékversenynek, mely már 8x volt országos bajnokság, valamint 2011-től az EMU 6 napos Ultramarathon World Trophy-nak, mely 4 év után mára a világ legszínvonalasabb és legsikeresebb 6 napos versenye lett. A rendezvény első 7 évében 27 világrekord és 99 nemzeti rekord születet!

 

Miért is futunk? Talán Simon László ultrafutó társam fogalmazta meg a legjobban.

„Azért futunk, hogy egészségesek maradjunk. A sport közben fellépő kisebb nagyobb sérüléseinkkel együtt, még mindig jobban élünk, mint azok, aki életmódjukból és mozgáshiányukból adódóan, mozgásszervi, keringési és egyéb betegségekkel küzdenek.”

Beszámoló a 160 kilométeres Transz-Moravia trail versenyről itt.

Beszámoló a 2012 -es Bécs.Budapest egyben való lefutásáról.pdf

Video interjú a BBU-közben