Kinizsi 100 :(

K100 – 2017.05.27-28.

A 90-es évek végén egy barátom megkérdezte vele tartanék-e egy 100 km-es teljesítménytúrán. Persze igent mondtam Neki. Nekivágtunk, teljesítettük, maradandó élmény volt. Ezután még tízszer álltam rajhoz –kilenc teljesítéssel. Amióta én is részese voltam e kihívásnak, mindig tudtam, hogy ez egy egyszerű puritán túra a maga spártai körülményeivel. Ahogy teltek az évek, nőtt az indulólétszám, a verseny színvonala /színvonaltalansága/ nem változott. Ezzel persze nem volt semmi baj, régen is ilyen volt, megszoktuk. Kellemes élmény volt, mikor karöltve a Terep 100-as szervezőivel rendezték meg a túrát, így a terepfutók is elindulhattak. Majd útjaik különváltak…
2010-es indulásom (11. indulás, 10. teljesítés) elhatároztam, hogy többet nem indulok az általam szeretett túrán. A rendezés színvonaltalan, pocsék, a túrázók kényszerhelyzetének abszolút kihasználásával tűzdelt „túrává” avanzsált. Idén ismét felkért egy Barátom, hogy kísérjem el első 100 km-es túrájára. Elfogadtam. Bár nem neveztem be, nekivágtam a távnak. Némi remény élt bennem, hogy a jó néhány év, mióta nem voltam ezen a túrán, eredményezett némi pozitív változást. Sajnos nem így volt.

  1. 3200-3500 FT nevezési díj nem kevés, bár szerintem ekkora távra nem vészes összeg. Igaz, amit ezért kapunk az nem sok: tea, zöldségleves Koldusszállásnál (81.78km), leves a célban, kitűző, oklevél.

2.Több helyen kitelepült árusok kínálták portékáikat – üdítő, víz, szendvics, stb. Ezzel alapból semmi probléma nem volna, mivel ritkán haladunk át településen, valamint szombat délután már kevesebb üzlet van nyitva.
De!!! Elég gusztustalan, undorító dolog hogy ezek az embernek nem nevezhető „kereskedők” a bolti ár többszöröséért adták a frissítőket, kihasználva a fáradt vándorok rászorultságát. Mindezt persze számla, blokk vagy „fecni” nélkül (vajon a NAV itt mennyi büntetést oszthatott volna ki?).
pl: Tokodi pincéknél vettünk 2 darab 0.5 L vizet és egy 0.33 L Fantát 900 forintért
L
??????????????????? egy étteremben olcsóbban kapom! 400 forint egy 0.33L Fantáért? A boltban 175 forintba kerül. A víz meg talán 65-85FtL ???????????????
1400 ember indult a túrán csak a 100 km-es távon –emellett volt 25, 40 km is. Csak a nevezési díjakból befolyó összeg több millió forint. Vannak barátaim, akik túraszervezők. Ők különböző pályázatokon és szponzorokon keresztül valósítják meg a túráikat és az egyesület működését, és nem a túrázók lehúzásával (itt nem a nevezési díjra gondolok).
Nem a pénzt irigylem tőlük, pusztán maga az eljárás bosszantó!

Arra volnék igazán kíváncsi, hogy ezek a „kereskedők” hogy kerülhettek a túra útvonalára?
Talán a rendezők engedélyével/felkérésére voltak ott?
Miért rontják ennek a régen szebb időket is megélt „teljesítménytúrának” a színvonalát ilyen galádul?

Sok túrán megfordultam az elmúlt 20 évben, de ilyen bosszantó, gusztustalan dologgal még nem találkoztam L

Molnár Péter

Meghatározás nélküli
Kép: